Versnellingsplan houdt ArenA op duurzame koers
Na een vliegende start in 2009 dreigde de duurzame transitie van de ArenA in 2012-2013 aan vaart te verliezen. Tijd dus om te focussen op de gestelde ambities en het behalen van resultaten. Met dit doel stelde de ArenA een versnellingsplan op.
“Een transitieproces gaat nooit zonder horten of stoten”, vertelt Henk van Raan van de ArenA. “We hebben onszelf vijf jaar gegeven om het eerste CO 2-neutrale stadion van Nederland te worden. In het begin ga je met zulke ambities vlot van start, maar op een gegeven moment ontstaat er geheid een kloof tussen wat je wilt en wat haalbaar is. Door aangepaste wet- en regelgeving, belangen van stakeholders of businessmodellen die veranderen. Die vertraging heeft ook effect op het zelfvertrouwen van je organisatie en samenwerkingspartners. Kortom: het werd tijd om weer te versnellen.”
Niet te veel laten beïnvloeden
De valkuil is volgens Van Raan dat je je als ambitieuze organisatie te veel laat beïnvloeden door ideeën van anderen. “Iedereen weet dat we met duurzaamheid aan de slag zijn. Er komen dan ook voortdurend nieuwe ideeën binnen van mensen die mee willen denken en doen. Ontzettend inspirerend, maar het kost veel tijd en energie om elk idee af te wegen en op haalbaarheid te toetsen. Daardoor kan het realiseren van concrete resultaten in het gedrang komen.”
Tastbare resultaten
Met het versnellingsplan richt de Amsterdam ArenA zich op een aantal tastbare resultaten. Zoals de inkoop van Nederlandse windenergie tot 2016. Hiervoor hebben we een contract afgesloten met Nuon voor het ‘adopteren’ van een windmolen. Van Raan: “Uiteindelijk willen we natuurlijk het liefst zelf energie opwekken, maar tot die tijd halen we onze energie zo duurzaam mogelijk uit Nederland. Ook hebben we in samenwerking met BAM en Nuon het eerdere onderzoek naar het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de ArenA opnieuw op haalbaarheid onderzocht en hiervoor een subsidieaanvraag ingediend. En we gaan in de hoogste versnelling aan de slag met het realiseren van een smart grid. Dit moet zorgen voor lokaal opgewekte duurzame energie in samenwerking met het AMC.”